YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.
Eğitim ve Kariyer İmkânları
Mezunlarımızdan üniversite sınavında başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.
Öğrencilerimiz mezun olduklarında kendilerine verilen iş yeri açma belgeleri ile alanlarında kendilerine ait iş yeri açıp çalıştırabilirler.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır. Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programı tamamlayan öğrenciye; Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma, Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma, Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;
- Mesleki yabancı dili kullanma,
- Aşçılık ve servis atölyesi 10 dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,
-Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma
- Aşçılık ve servis atölyesi 11 dersinde sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma, ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
· Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
· Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
· Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
· Sorumluluk sahibi,
· Hızlı hareket edebilen,
· Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
· İş güvenliğine dikkat eden,
· Araştırmacı ve yaratıcı,
· İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
· Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.
Adres:
ÇAMLITEPE MH. 153056 NOLU SOKAK NO 6 BEYLERBEYİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YENİ ADLİYE LOJMANLARININ 500 METRE İLERİSİNDE
Telefon
0342 502 36 08